PRIJUUTTI

Yhteisöllinen työtila ja korjausrakentamiskeskus Tuusulassa

Prijuutin huhtikuu

Ensimmäinen kevätkuukausi kului Prijuutin työmaalla toimeliaissa merkeissä. Heti huhtikuun alussa Tuusulantiellekin näkyvään Prijuutti-kylttiin lisättiin näyttävä ”logo”. Prijuutti-projektia tukevat tahot voivat saada jatkossa tältä taululta näkyvyyttä itselleen.

Työmaaparakin ja varastokopin väliin asennettiin lisäksi valokate. Tämä alue tulee toimimaan mm. hirsien sääsuojattuna työstöalueena.


Korvaushirret

Prijuutti-talon kunnostuksen osalta suurin askel oli se, kun saimme hankittua kauan etsittyjä korvaushirsiä. Purimme ensin vanhan hirsitalon Vihdistä ja sen jälkeen korjaamiseen kelpaavat korvaushirret kuljetettiin Prijuutille. Kauniissa kevätsäässä käsin tehty purku-urakka oli kuusihenkiselle purkuryhmäle mielenkiintoinen ja kuntoakin kohottava kokemus.

Tästä lähdettiin liikkeelle. Talo vielä pystyssä, mutta ei kauaa…
Tärkein työväline talon purkamisessa: Purkurauta
Piippu oli onneksi niin laho, että se mureni käsiin melkein itsestään
Toisen purkupäivän alussa oli katto ja ikkunat jo saatu purettua.
Katon, ikkunoiden ja piipun purkamisen jälkeen alkoi hirsirungon purku.
Välillä piti myös tankata. Kenttälounas maistui fyysisen työn lomassa.
Iso osa urakkaa oli jätteiden ja korvaushirsien pinoaminen.
Näitä tulimme täältä hakemaan ja viimein ne oli siisteissä pinoissa.
Kahden päivän purkuoperaation jälkeen talo oli kadonnut tontilta.
Seuraavalla viikolla hirsilasti saapuikin jo Prijuutille. Näillä korvaushirsillä saadaan korjattua iso osa Prijuutin hirsirungon lahovaurioista.

Talkoot ja muut työt tontilla

Myös Prijuutin piha-aluetta siistittiin huhtikuussa neljän talkoopäivän voimin (10.4., 18.4.. 27.4. ja 30.4.). Risut kasattiin yhteen isoon pinoon, lehdet haravoitiin, lahonneet tontin aidat purettiin ja nostettiin roskalavalle ja myös purettujen piippujen tiilet siirrettiin pois. Etenkin Tuusulan työtoimintakeskuksen väki oli suurena apuna talkoissa. Kiitokset kaikille talkoisiin osallistuneille!

Valtava risukasa koottiin tontin perälle odottamaan toukokuussa vuokrattavaa polttomoottori-silppuria.
Välillä pysähdyttiin ihmettelemään tontilta löytyviä esineitä. Prijuutti toimi 70-luvulta 2000-luvulle asti keramiikkapajana. Liittyisikö nämä jollain tavalla siihen toimintaan?
Purettujen tiilien ja…
…lahonneiden aitojen kantamista riitti.
Samoin lehtien haravointia ja siirtoa…
Ja välillä taas tehtiin arkeologisia löytöjä. Olisiko nämä valurautaiset osat mahdollisesti jaloilla seisvasta kamiinasta, joka on sijainnut aikoinaan tontilla olleessa piharakennuksessa?
Myös uudet lattialankut saapui ja ne kannettiin talkoovoimin talon sisälle säältä suojaan.

Myös kahvilavaunu -hankkeessa päästiin eteenpäin, kun aiemmin purettu trailerin pohja tuotiin Prijuutin pihalle ja siitä päästiin purkamaan loputkin vanhan vaunun osat. Tällä hetkellä neuvottelemme myös väliaikaisen valmiin kioskivaunun (ja myös saunavaunun) lainaamisesta Prijuutille. Näistä luvassa lisäinfoa toukokuussa.

Huhtikuussa purettiin myös Prijuutin kaksi jäljellä olevaa piippua (kaikki olivat purkukunnossa ja ensimmäinen purettiin jo viime syksynä).

Ennen piipun purkamista katolle rakennetaan ”silta”, jota pitkin pellit ja tiilet tiputellaan alas.
Piippu purkaantui käsityönä, tiili kerrallaan. Piippujen kohdille jäämät reiät peitettiin lopuksi kattohuovalla.

8.4. pidettiin ylimääräinen työmaakokous yhdessä Tuusulan tilakeskuksen kanssa. Aiheena oli Prijuutin purettavien piippujen uudelleen rakentaminen. Eri vaihtoehtoja kartoitettiin ja toukokuussa tullaan tekemään lopulliset päätökset siitä minkälaisilla ratkaisuilla nyt puretut piiput korvataan.

Ainiin.. eikä huhtikuu pelkkää purkamista ollut. Päästiinhän nyt jo rakentamaankin. Vappuaattona valmiiksi saatiin nimittäin roskakatos, jonka hirsinen runko, ulkolaudoitus ja kattotiilet on kaikki kierrätysmateriaalia. Lopputulos on aitoa Prijuutti-tyyliä!

Resurssit ja hankkeet

Prijuutilla toimiva työyhteisö sai huhtikuussa lisäystä uuden työkokeilijan aloitettua hommat. Väkeä oli tämän jälkeen jo niin paljon, että jouduimme jo rajoittamaan uusien kiinnostuneiden mukaan ottamista (ohjaus-resurssejakaan kun ei ole loputtomasti). Kiitokset Tuusulan ja Järvenpään ohjaamoille aktiivisesta yhteistyöstä!

Tarkennuksena: Vapaaehtoisia ja talkoolaisia toki etsitään edelleen ja kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan, mutta virallisia työkokeilijoita ja työharjoittelijoita voi saman aikaan olla vain tietty määrä sopimuksella hommissa. Ilmoitamme heti, kun paikkoja vapautuu.

Ainoa hieman negatiivinen asia huhtikuussa oli se, että saimme Suomen kulttuurirahastolta kielteisen päätöksen aiemmin tekemäämme rahoitus-hakemukseen. Pysyvän pihasaunan, grillikatoksen ja pihatoiminnan kehittämiseen tullaan nyt miettimään vaihtoehtoisia rahoitusvaihtoehtoja. Esim. joukkorahoituskampanja voisi hyvin toimia tällaisessa tarkoituksessa… Joka tapauksessa uusien piharakennusten toteutus siirtyy tämän myötä vuoteen 2020.

Prijuutti ry / Tatsi ry osallistui myös Tuusulan tulevien asuntomessujen oheiskohde-infoon. Tarkoituksena onkin ehdottaa Prijuuttia ensi kesän messujen viralliseksi oheiskohteeksi. Uudiskohteiden lisäksi vanhan kunnostaminen ja korjausrakentaminen olisi varmasti kiinnostava lisä asuntomessujen antiin ja Prijuutti pystyisi esittelemään juuri tällaista toimintaa. Osa talosta on varmasti asuntomessujen aikaan jo esittelykunnossa ja koko hanketta pystyttäisiin esittelemään esim. valokuvanäyttelyn muodossa.

Elokuvatoiminta

Huhtikuussa Prijuutti ry aloitti myös elokuvatoimintaan osallistumisen. Vastasimme yksityisen elokuvanäytöksen kahvilatoiminnoista Rekolan Kinolla yhdessä kumppanimme, Tila ja toiminta ry:n kanssa. Jatkoimme myös neuvotteluja säännöllisen elokuvatoiminnan kehittämisestä Tuusulan alueelle. Tätä yhteistyötä edistettiin yhdessä Tuusulan kulttuuriyksikön ja Pop Up Kino Helsingin kanssa. Nämä neuvottelut etenivätkin konkretian tasolle asti ja ensimmäinen elokuva-esitys tullaan järjestämään Tuusulan alueella jo elokuussa. Tästäkin lisätietoa toukokuun aikana.

Voit seurata hankkeen etenemistä myös Facebookissa ja Instagramissa. Kaikki kuukausiraportit löydät täältä.

2 Comments

  1. Kyllikki Holopainen

    05/05/2019 at 06:04

    Hienoa arvokasta työtä teette?

  2. Kyllikki Holopainen

    05/05/2019 at 06:05

    hienoa priijutilaiset?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2023 PRIJUUTTI

Theme by Anders NorenUp ↑