Prijuutti – Yhteisöllinen työtila ja korjausrakentamiskeskus Tuusulassa

Prijuutti-hankkeessa Tuusulan kunnan omistama 160-vuotias hirsirakennus nimeltä Prijuutti peruskorjataan ja muutetaan yhteisölliseksi työtilaksi sekä korjausrakentamiskeskukseksi.

Yhteisöllinen työtila käsittää mm. kahvilan ja avoimen työhuoneen työttömille ja läppärityöläisille. Korjausrakentamiskeskus tarjoaa yksityishenkilöille, yhteisöille ja yhdistyksille, yrityksille ja kunnille tietoa rakennussuojelusta ja vanhojen rakennusten kunnostamisesta.

Prijuuttia tullaan myös vuokraamaan tilapäiseen käyttöön yhdistyksille ja kulttuurialan toimijoille. Lisäksi alueella tullaan järjestämään myös erilaisia toimintaan soveltuvia tapahtumia sekä kursseja.

Katso tarkemmat yhteystiedot

Historia

Prijuutti on Tuusulan keskustan tuntumassa sijaitseva 1855–56 rakennettu hirsirakennus. Tämä koko keskisen Uudenmaan ensimmäinen kauppa perustettiin Hyrylään hyvälle paikalle valtamaantien laitaan. Vuosina 1908–1967 rakennus oli venäläisen hyväntekeväisyysyhdistyksen kesäsiirtolana. Ensin se oli yhdistyksen lastenkodin kesäpaikka, sitten vanhustenkodin kesälomapaikka. Tämän lisäksi Prijuutti on ollut taiteilija-ateljeena vuosina 1976-2003. Sen jälkeen se on ollut tyhjillään. Kerrosalaa on noin 180 m2.

Rakennuksen ja tontin omistaa Tuusulan kunta, joka keväällä 2016 etsi uusia käyttötarkoituksia ja käyttäjää Prijuutille. Ehdottajista Kierrätystehdas ry ja Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys TATSI ry päättivät yhdistää voimansa ja kunnostaa talon, sekä suunnitella sille uutta toimintaa. Kierrätystehdas ry vetäytyi hankkeesta vuoden 2018 alussa ja työtä jatkamaan perustettiin Prijuutti ry.

Prijuutti ry on huhtikuussa 2018 rekisteröity tuusulalainen yhdistys.
Yhdistyksen tarkoituksena on omaehtoisen ja kansalaistoiminnan edistäminen ja sitä tukevien tilojen kehittäminen, kunnostaminen ja ylläpitäminen. Yhdistys koordinoi Prijuutti-rakennuksen kunnostushanketta yhteistyössä Tuusulan kunnan  kanssa.

Lue lisää yhdistyksestä

Prijuutin selvityksiä ja historiaa

Kuntoarvio 2015 (Saatsi Arkkitehdit)
Rakennushistoriaselvitys 2015 (Saatsi Arkkitehdit)
Kustannusarvio 2015 (Saatsi Arkkitehdit)

Prijuutin historia (Matias Korkiavuori / Tuusulan aikakirja XXII)
Prijuutin historia (Tuusulan kunta)

Vanhoja kuvia Prijuutista

https://www.facebook.com/prijuutti