Info

Prijuutti on Tuusulan keskustan tuntumassa sijaitseva 1855–56 rakennettu hirsirakennus. Tämä koko keskisen Uudenmaan ensimmäinen kauppa perustettiin Hyrylään hyvälle paikalle valtamaantien laitaan. Vuosina 1908–1967 rakennus oli venäläisen hyväntekeväisyysyhdistyksen kesäsiirtolana. Ensin se oli yhdistyksen lastenkodin kesäpaikka, sitten vanhustenkodin kesälomapaikka. Tämän lisäksi Prijuutti on ollut taiteilija-ateljeena vuosina 1976-2003. Sen jälkeen se on ollut tyhjillään. Kerrosalaa on noin 180 m2.

Rakennuksen ja tontin omistaa Tuusulan kunta, joka keväällä 2016 etsi uusia käyttötarkoituksia ja käyttäjää Prijuutille. Ehdottajista Kierrätystehdas ry ja Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys TATSI ry päättivät yhdistää voimansa ja kunnostaa talon, sekä suunnitella sille uutta toimintaa.

Prijuutti – Yhteisöllinen työtila ja korjausrakentamiskeskus Tuusulassa

TATSI ry:n ja Kierrätystehdas ry:n yhteisessä hankkeessa Tuusulan kunnan omistama Prijuutti peruskorjataan ja muutetaan yhteisölliseksi työtilaksi sekä korjausrakentamiskeskukseksi.

Yhteisöllinen työtila käsittää mm. kahvilan, puuverstaan ja avoimen työhuoneen työttömille ja läppärityöläisille.

Korjausrakentamiskeskus tarjoaa yksityishenkilöille, yhteisöille ja yhdistyksille, yrityksille ja kunnille tietoa rakennussuojelusta ja vanhojen rakennusten kunnostamisesta. Lisäksi myynnissä pieni valikoima perinnerakentamisessa käytettäviä tuotteita, kattava alan käsikirjasto ja jatkuva korjausrakentamisnäyttely.

Prijuuttia vuokrataan tilapäiseen käyttöön yhdistyksille ja kulttuurialan toimijoille.
Alueella järjestetään myös erilaisia toimintaan soveltuvia tapahtumia sekä kursseja.

Hanke käynnistetään vuoden 2017 aikana ja avajaisia vietetään viimeistään vuonna 2020. Toteutuksesta vastaa TATSI ry ja Kierrätystehdas ry.

Lisätiedot:

Kuntoarvio 2015 (Saatsi Arkkitehdit)
Rakennushistoriaselvitys 2015 (Saatsi Arkkitehdit)
Kustannusarvio 2015 (Saatsi Arkkitehdit)

Prijuutin historia (Matias Korkiavuori / Tuusulan aikakirja XXII)
Prijuutin historia (Tuusulan kunta)

Vanhoja kuvia Prijuutista

https://www.facebook.com/prijuutti

Lauri Helle
Toiminnanjohtaja, Kierrätystehdas ry
050 309 6527, lauri.helle@kierratystehdas.fi
http://www.kierratystehdas.fi/

Jouni Gustafsson
Toiminnanjohtaja, TATSI ry
0400 805 394, jouni.gustafsson@sak.fi
http://tatsi.org/

 

Mainokset