Projektin syntyhistoria

Omaa rintamamiestaloani kunnostellessa olin jo useamman vuoden miettinyt, että Pääkaupunkiseudulta puuttuu vanhojen kierrätettyjen rakennustavaroiden myymälä, eli ns. varaosapankki.

Lähimmät pk-seudun asukkaita palvelevat paikat ovat Porvoon Wanha rautakauppa ja Metsäkylän navetta Hämeenlinnassa. Kuitenkin Helsingin seudulta löytyy vielä paljon vanhaa rakennuskantaa ja intoa rakennusten korjaamiseen perinteisin materiaalein löytyy koko ajan kasvavissa määrin.

Huhtikuun 2016 alussa törmäsin Facebookin Pelastetaan vanhat talot -ryhmässä linkkiin jossa Tuusulan kunta haki uusia käyttöideoita 160 vuotiaalle Prijuutti-rakennukselle.

Lähetin 5.4.2016 Tuusulan kunnan kaavasuunnittelija Jaana Pohjolalle viestin jossa esitin idean varaosapankista, sen yhteyteen tulevasta korjausrakentamiskeskuksesta ja muusta toiminnasta. Ajatuksena, että jos tälläinen kiinnostaa, niin voidaan keskustella lisää ja taloakin voisi käydä katsomassa.

11.4.2016 sovimme tapaamisen jossa kävimme katsomassa taloa. Prijuutista oli saatavilla aika hyvin historiallista materiaalia mm. Tuusula-Seuran aikakirjoista, sekä Saatsi arkkitehtien tekemä kuntokartoitus, rakennushistoriallinen selvitys sekä suppea kustannusarvio. Saatsien tekemät selvitykset osoittautuivat laadukkaiksi ja todellisuus talon sisällä vastasi selvityksiä.

Tapaamisessa kunnan edustajat pyysivät konkretisoimaan ehdotuksen 24.5.2016 järjestettävään avoimeen Prijuutti-iltaan jossa olisi tarkoitus kuulla ja keskustella kaikista taloon liittyvistä ajatuksista. Pohjolalta sain myös vinkkejä paikallisiin henkilöihin jotka voisivat olla kiinnostuneita projektista.

Keski-uusimaa -lehti oli ollut aikaisemmin kiinnostunut talon vaiheista, joten päädyin myös alkuvaiheessa heidän haastateltavaksi. Sama juttu löytyy myös Vantaan sanomien ja Helsingin uutisten verkkosivuilta. 

18.4. kävin vierailulla Metsäkylän navetassa ja Tampereen Rakennuskulttuurikeskus Piirussa. Molemmissa paikoissa vastaanotto oli erittäin lämmin ja sain erittäin hyviä vinkkejä tulevan toiminnan suhteen.

Tähän väliin mahtuu myös muutama tapaaminen paikallisaktiivien kanssa sekä paljon selvittelyä ja sähköpostin vaihtoa.

24.5. tilaisuudessa esittelin hankkeen ja tapasin myös Tatsi ry:n Jouni Gustaffonin. Tatsi ry:n ajatus Prijuutin toiminnalle oli tehdä paikasta avoin ja yhteisöllinen työhuone työttömille. Tilaisuudessa ei esitelty muita varteenotettavia vaihtoehtoja käytölle.

Omassa suunnitelmassani osa Prijuutista oltaisiin myös varattu avoimeen työtila- ja kulttuurikäyttöön, joten totesimme Jounin kanssa yhdessä tuumin, että ehdottomasti meidän kannattaa tehdä tässä yhteistyötä.

Tapaamme 13.6.2016 ja katsomme miten homma lähtee etenemään. Siinä välissä kunnanhallitukselle on tehty jo käsittelypyyntö, että Prijuuttiin tehtäisiin tälle projektille suunnitteluvaraus.